Pri objednávke na 80€ doprava zadarmo

UV-C žiarenie je najlepšou zbraňou proti plesniam

Plesne sú bežným problémom v miestnostiach s vysokou vlhkosťou. Existuje viacero spôsobov, ako bojovať proti šíreniu plesní, avšak všetky bežné metódy a výrobky sú len krátkodobým riešením. Najnovším trendom v oblasti neinvazívnej kontroly a prevencie plesní je UV-C žiarenie. Česká spoločnosť UVtech uviedla na trh výrobok vhodný do domácich aj profesionálnych podmienok, ktorý je určený na kontrolu a prevenciu plesní v interiéri - lampu Tower Pro (viac o výrobku tu). O tom, ako UV-C žiarenie ničí plesne, ako môže zabrániť ich ďalšiemu šíreniu a ako túto technológiu využiť v domácnosti alebo v interiéri, si povieme v nasledujúcom odbornom článku.

Čo je to pleseň?

Huby sú typom húb. Existuje mnoho rôznych variantov a môžu sa vyskytovať v ľudských obydliach aj mimo nich. Do našich domovov sa môžu dostať vzduchom počas vetrania alebo cez ventilačné systémy. Môžeme si ich tiež priniesť na oblečení alebo obuvi. Z tohto dôvodu je takmer nemožné zabezpečiť v domácnosti "sterilné" prostredie bez plesní (alebo iných mikroorganizmov) a akékoľvek metódy odstraňovania plesní, ktoré nie sú zamerané na prevenciu, dlhodobo nefungujú.

Plesne môžu rásť len vtedy, ak sa ich spóry (rozmnožovacie štruktúry) dostanú do prostredia, v ktorom sú pre ne ideálne podmienky. Vlhkosť, najlepšie v kombinácii s teplom, a dostatok vhodných živín sú nevyhnutné. Ak prostredie nespĺňa tieto požiadavky, plesne sa nemôžu vyvíjať a nepredstavujú problém.

Medzi miesta, kde sa plesne najčastejšie vyskytujú, patria všetky vlhké miesta v domácnosti a miesta, kde neprúdi vzduch, napríklad za nábytkom alebo pod tapetami. Rast plesní je zvyčajne viditeľný a často ho sprevádza zatuchnutý zápach. Môžu sa vyskytovať na rôznych povrchoch, napríklad na tkanine, papieri, dreve, skle a plaste, a často spôsobujú vážne škody na materiáloch, na ktorých sa objavia.

Sú plesne nebezpečné pre človeka?

Áno, keď plesne rastú, spóry, drobné častice a nestabilné organické zlúčeniny môžu uniknúť do ovzdušia a spôsobiť zdravotné komplikácie ľuďom, ktorí dýchajú vzduch. Tieto látky sú známe svojou schopnosťou vytvárať alergény, dráždivé látky a mykotoxíny. Sú obzvlášť rizikové pre osoby s existujúcimi dýchacími problémami, napríklad s chronickým ochorením pľúc, pretože môžu vyvolať alergické reakcie.

Alergické reakcie na plesne sa prejavujú príznakmi podobnými iným typom alergií, ako je upchatý nos, kýchanie, červené a slziace oči a iné príznaky. Plesne môžu tiež stimulovať rast škodlivých mikroorganizmov vrátane baktérií. Vystavenie týmto mikroorganizmom môže u citlivých ľudí spôsobiť zápalové reakcie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžu plesne a mikróby, ktoré produkujú, zvýšiť riziko bronchiálnych a plesňových infekcií. V ich správe spolu s ďalšími odbornými materiálmi sa uvádza, že ľudia, ktorí sa nachádzali v prostredí s plesňami, často trpia podráždenými očami, pokožkou a sliznicami, môžu mať sipot, únavu, zvýšenú teplotu alebo horúčku, nevoľnosť, nespavosť, kašeľ, dýchacie problémy a často aj bolesti hlavy.

Ako zabrániť vzniku plesní v interiéri?

Aby sa zabránilo vzniku plesní v interiéri, je nevyhnutné udržiavať optimálnu vlhkosť a zabezpečiť cirkuláciu vzduchu. Odborníci odporúčajú udržiavať vlhkosť v interiéri pod 60 %, ideálne v rozmedzí 30 - 50 %. Na trhu je množstvo kvalitných vlhkomerov, preto je rozumné zvážiť ich kúpu. Ak vlhkosť v domácnosti opakovane stúpa nad 60 %, možno použiť odvlhčovač vzduchu.

Existuje niekoľko základných postupov, ktoré môžu znížiť vlhkosť, a tým znížiť riziko vzniku plesní:

1. Používanie odvlhčovača v priestoroch, v ktorých sa vlhkosť dlhodobo nezníži.

2. Časté vetranie. Ponechaním otvorených okien, čím sa umožní cirkulácia vzduchu.

3. Pravidelné čistenie pomocou chemických čistiacich prostriedkov, aby sa zabránilo vzniku plesní na povrchoch a v prachu.

4. Pravidelná dezinfekcia vzduchu a povrchov v priestore pomocou germicídneho UV-C žiarenia (pozri nižšie informácie o používaní UV-C).

plisen_tower_pro_grafika ve velké velikosti

UV-C žiarenie ako najnovší trend v ničení a prevencii plesní

UV-C žiarenie je najsilnejšia forma ultrafialového žiarenia s vlnovou dĺžkou pod 280 nm, čo je menej ako UV-A a UV-B žiarenie (pozri obrázok nižšie). Jedinečnou vlastnosťou UV-C žiarenia je, že sa na Zemi bežne nevyskytuje, pretože je úplne pohlcované zemskou atmosférou. UV-C žiarenie je schopné zničiť 99,99 % vírusov, baktérií a plesní na ožiarených povrchoch a vo vzduchu v dosahu germicídneho žiariča. Jeho schopnosť rýchlo ničiť vírusy a baktérie je účinnejšia ako kvapalná dezinfekcia alebo parná sterilizácia. Z tohto dôvodu sa vysokoúčinné germicídne žiariče bežne používajú na dezinfekciu laboratórnych alebo nemocničných priestorov, ako aj v priemysle na sterilizáciu potravín, úpravu kontaminovanej vody atď.

Epidémia vírusu Covid-19 rýchlo zvýšila dopyt po technológii UV-C germicídnych žiaričov, ktorá sa rozšírila aj mimo profesionálnych zariadení a umožnila bežným spotrebiteľom využívať túto vysoko účinnú technológiu. Tým sa otvorila cesta pre využitie tejto technológie aj na odstraňovanie a prevenciu plesní v domácnostiach alebo iných vnútorných prostrediach.
Medzi bežné metódy používané na odstránenie plesní patrí chemické a mechanické odstraňovanie plesní. Tieto metódy sú účinné na rýchle odstránenie nánosov plesní, ale nezabraňujú ich opätovnému šíreniu, môžu byť fyzicky a časovo náročné a v neposlednom rade pri vdýchnutí spór plesní alebo ich kontakte s pokožkou hrozí riziko zdravotných problémov, ako sú alergie, zápaly očí atď. Preto pri klasických invazívnych metódach čistenia plesní dôrazne odporúčame ochranné pomôcky, t. j. respirátor, rukavice a ochranné okuliare.

Alternatívou ku klasickým metódam je použitie UV-C žiarenia, ktoré dokáže zničiť plesne na celej ožiarenej ploche a zároveň pri opakovanom použití zabraňuje ich opätovnému rastu.

Je UV-C účinné proti plesniam?

Vysoká germicídna účinnosť UV-C žiarenia je dobre známa a bola dokázaná mnohými experimentálnymi štúdiami a praxou. Napríklad štúdia Ústavu hygieny a technológie mäsa UVF v Brne (na stiahnutie TU) ukázala, že "Použitie UV žiarenia je alternatívnou metódou dezinfekcie, ktorej hlavnou výhodou je, že nemá nepriaznivý vplyv na farbu, chuť a vôňu potravín. Ukázali sme, že UVC žiarenie z germicídnej lampy je dostatočne účinné na devitalizáciu testovaných baktérií aj pri veľmi krátkej expozícii, a to pri 45° aj 90° expozícii." Okrem vírusov a baktérií, na deaktiváciu ktorých sa UV-C žiarenie používa už desaťročia, sa v posledných rokoch ukázalo, že UV-C žiarenie je vhodným nástrojom aj na ničenie plesní. Výskumná štúdia uskutočnená v Južnej Kórei (odkaz na štúdiu TU) skúmala účinok UV-C na plesne na vzorkách od chovateľov ošípaných. Nižšie je uvedený graf zo štúdie, ktorý ukazuje, ako sa množstvo plesní na testovanej (ožiarenej) vzorke časom zmenšovalo. Je potrebné zdôrazniť, že vertikálna os (výskyt plesní) je logaritmická, t. j. každý bod smerom nadol predstavuje jeden rád veľkosti. Po približne 20 minútach ožarovania bola priemerná úspešnosť približne 98 %, čo je fenomenálny úspech. UV-C žiarenie je preto veľmi účinné pri ničení plesní. Keďže toto svetlo priamo preniká do buniek plesní a poškodzuje nukleové kyseliny, bunky plesní nakoniec odumierajú.

graf_ucinnost_UVC

 Ako používať UV-C v boji proti plesniam?

Predovšetkým je potrebné zabezpečiť, aby do sterilizačného priestoru nevstúpil žiadny človek ani zviera. Ak sa na určitom mieste na stene nachádza pleseň, umiestnite UV-C lampu bližšie k nej. Čím bližšie je žiarenie k plesni, tým kratší čas je potrebný na jej usmrtenie. Čas a počet ožarovacích cyklov potrebných na zničenie už rastúcej plesne na stene závisí od konkrétneho prípadu. V závažnejších prípadoch je potrebné ožarovať niekoľko hodín, kým dôjde k dostatočnej inaktivácii plesne. Keďže pleseň na stene zanecháva farbu špecifickú pre pleseň (ktorá po ožiarení UV-C vybledne), je potrebné túto mŕtvu pleseň zo steny mechanicky odstrániť. Aby sa zabránilo opätovnému rastu plesne, je potrebné preventívne ožarovať plochu aspoň raz týždenne.

Aby ste zabránili vzniku a šíreniu plesní, umiestnite UV-C lampu do stredu miestnosti a v závislosti od veľkosti miestnosti zapnite program na 15 (malá miestnosť do 15 m2 ), 30 alebo 60 minút (veľká miestnosť s rozlohou približne 40 m2 ). Tento postup opakujte raz týždenne. UV-C žiarenie zničí voľne poletujúce spóry plesní, ktoré čakajú na príležitosť prichytiť sa na vhodný povrch a rásť.

Pri používaní UV-C lampy je dôležité dodržiavať bezpečnostné pokyny, predovšetkým zabezpečiť, aby do miestnosti so zapnutou UV-C lampou nevstupovali žiadne osoby ani zvieratá. UV-C žiarenie je škodlivé pre všetky živé organizmy, t. j. pre ľudí, ako aj pre zvieratá a rastliny. odporúča sa nepoužívať lampy v blízkosti cenných (umeleckých) predmetov, najmä obrazov, pretože dlhodobé vystavenie UV-C žiareniu by mohlo spôsobiť ich poškodenie. Mäkké plasty (PET fľaše) môžu tiež trpieť dlhodobým používaním UV-C.

Pri používaní lampy Tower-Pro sa po zapnutí programu začnú germicídne lampy vysúvať z trubice, ktorá ich chráni, a zaznie výstražný zvukový signál. Keď sa výstražný tón skončí, lampy sa zapnú. Lampa je vybavená radarovým snímačom pohybu, ktorý ju vypne, ak zaznamená pohyb v blízkosti lampy (3 - 5 metrov). Do priestoru sa môžete vrátiť ihneď po skončení dezinfekčného programu. Pred riadnym vyvetraním priestoru sa odporúča použiť respirátor FFP2.

 

Výhody UV-C oproti iným technológiám

  1. Nie je potrebné používať chemické čistiace prostriedky.

  2. Suchá sterilizácia.

  3. Rýchla a pohodlná.

  4. Prevencia proti šíreniu plesní.

  5. Minimalizuje výskyt baktérií a vírusov v miestnosti.

  6. Odpudzuje škodcov.

 

Prečo UV-C lampa Tower Pro v boji proti plesniam?

  • Maximálny účinok germicídneho UV-C žiarenia.

  • Je prenosný, takže ho možno použiť v akejkoľvek miestnosti.

  • Je bezpečná, snímač pohybu vypne lampu, ak zaznamená pohyb.

  • Po vypnutí je lampa bezpečne ukrytá v trubici.

  • Žiarivky bez nebezpečnej produkcie ozónu (nie sú vhodné na použitie v domácnosti).

 

Späť do obchodu